Sorin Slavu | Călătorește cu inspirație

Cum recunosc elvețienii o ciocolată de calitate?

ciocolata-elvetiana

Acum câţiva ani când am ajuns în Elveţia prima oară am fost uimit să aflu chiar de la localnici cât de uşor poţi să deosebeşti o ciocolată de calitate de o ciocolată de duzină.

Ştim cu toţii că standardele elveţiene sunt înalte în orice sferă, aşa că te invit să devii pretenţios precum un elveţian când cumperi ciocolată de acum încolo

Sunt mai mulţi paşi practici pe care îi ai de făcut , hai să vedem!

În primul rând tabletă de ciocolată trebuie să aibă miros. Da, miros! Şi chiar să miroase bine, dacă se poate a prosperitate şi a oxigen alpin.

În al doilea rând tabletă de ciocolată trebuie să aibă o textura echilibrată, să nu fie nici prea tare, nici prea moale, iar la rupere să nu lase firimituri!

Pretenţia elveţienilor merge mai departe la gust. Şi am ajuns unde ne-am propus cu toţii!

Ciocolată, că şi viaţă, trebuie să aibă un gust…bun. Doar nu amar! Să nu ziceţi că va place cea amară!(ciocolată)

Gustul trebuie să transmită informaţii organoleptice despre ingredientele de calitate folosite de maestrul bucătar precum : unt de cacao super fin cu iz de Brazil, creme gustoase cu miere parfumată şi lapte proaspăt din Alpi muls de la văcuţe cu drept de veto.

Testul ciocolatei pretenţioase se termină cu un detaliu tehnic : să se topească în gură dar să nu se lipească pe boltă palatină! Cum adică !? Păi ţine de fizică oameni buni ! E spre binele tuturor să fie bună ciocolată şi să nu se lipească cerul gurii!

Acum fără glumă, ciocolată deţine un loc important în viaţă elveţienilor, duminică devenind deşert naţional „fondue au chocolat”

Iar pentru a impresiona (defect naţional) maeştrii ciocolatieri elveţieni au inventat şi sortimentul de ciocolată cu aur şi un rachiu cu aur numit Goldschläger (43 % alcool) cu minusculi „fulgi ” de aur plutitori. Pun pariu că şlagăre cânţi după ce intri în contact cu el !

Gata cu ciocosinteza, dacă ţi-a plăcut articolul te rog frumos dă share prietenilor!

ciocolata

Ce părere ai despre acest articol?